Shetland pony

De eerste herkomst van de shetlander is onbekend maar deze pony’s leven al eeuwen op de Shetlandeilanden en het is naar alle waarschijnlijkheid een zeer oud ras. Onder invloed van het koude klimaat en minimale hoeveelheden voer ontstond een kleine, taaie pony die alle kenmerken had van een koudbloedpaard en zijn lichaamswarmte zo goed mogelijk kon bewaren. Op de ruige Shetlandeilanden groeien geen bomen en op de schrale, zure veengrond groeien grassen en heidestruiken met weinig voedingswaarde. De shetlandpony’s hebben zich zo ontwikkeld dat ze hiervan kunnen overleven.

Geschiktheid
De shetlander werd van oudsher gebruikt als pak-, tuig- en rijpony. Inlandse boeren gebruikten het dier vooral om zeewier in grote manden naar hun land te brengen, waar het als mest werd verspreid. Daarnaast dienden de shetlanders ook als rij- en trekdier. Naarmate het gebruik in de steenkoolindustrie toenam, werden de shetlandpony’s bekender. Wereldwijd zijn ze bekend als kinderpony’s of mini-menpaarden.

Uiterlijk
Een kleine pony met een breed hoofd, kleine muizenoren en een gebogen hals. Gespierde schouders, borst en lenden. Een korte rug met een lage rompdiepte en een krachtige achterhand. De benen van de Shetlander zijn goed gevormd met weinig kootbeharing. Ze hebben harde hoeven. De manen en de staart zijn vol. De vacht in de winter is zeer dik.

Kenmerken
De Shetland pony is in verhouding tot zijn afmetingen een sterk dier en is met weinig voedsel tevreden. Deze pony heeft veel wilskracht en heeft een vaste hand nodig om als kinderpony te worden afgericht.

Stokmaat
In Nederland, waar de shetlandpony’s traditioneel een stuk groter zijn dan in België, wordt de volgende indeling gebruikt:

  • De minimaat pony’s met een stokmaat t/m 86 cm
  • De kleine maat pony’s met een stokmaat van 87 t/m 92 cm
  • De middenmaat pony’s met een stokmaat van 93 t/m 98 cm
  • De grote maat pony’s met een stokmaat van 99 t/m 107 cm