Konijnen

Wij hebben op de dierenweide hangoorkonijntjes zitten een zwart witte en 2 zwarte.

Er zijn ongeveer 70 rassen tamme huiskonijnen met allemaal verschillende kleuren en karakters. Een vrouwelijk konijn heet een voedster. Bij het maken van een nestje plukt de voedster haren uit haar wam(huidplooi onder de kin waarin vet opgeslagen wordt) om zo een zacht nestje te maken. De draagtijd is meestal tussen de 28 á 33 dagen. De jonge konijnen worden blind geboren en pas na 10 dagen gaan hun oogjes open!

Een mannelijk konijn heet een rammelaar. Een konijn kan tussen 6-14 jaar worden, een blij konijn wordt over het algemeen ouder. Bij het houden van konijnen is het aangeraden 2 bij elkaar te doen, aangezien konijnen erg sociale dieren zijn en behoefte hebben aan contact met soortgenoten.

Verschillende rassen

  • Dwergrassen
  • Kleine rassen
  • Middenrassen
  • Grote rassen
  • Rassen met een bijzondere haarstructuur

 

Huisvesting
Je kan een konijn binnen of buiten houden zorg in ieder geval dat hij de ruimte heeft om languit te liggen.

Verzorgen en hanteren
Konijnen zijn fantastische huisdieren, maar de verzorging van een konijn gaat verder dan alleen het verschonen van het hok en het geven van water en eten. Konijnen zijn intelligente dieren die net als honden en katten behoefte hebben aan gezelschap, afleiding en goede zorg. Bovendien zijn konijnen prooidieren. Ze zullen niet snel laten zien dat ze pijn hebben of dat er iets mis is. Je zult sneller signaleren dat er iets aan de hand is met je konijn als je weet wat zijn normale gedrag is..

Voeding
De voeding voor je konijn bestaat uit de volgende dingen:

  • Hooi
  • Groenvoer
  • Droogvoer (biks)
  • Af en toe wat lekkers

Konijnen kunnen niet zomaar alles eten, sommige dingen zijn gevaarlijk voor ze.

Voortplanting
In het vroege voorjaar (februari/maart) komt de cyclus op gang en vanaf dat moment kan de voedster gedekt worden. In de natuur zal een rammelaar met meerdere voedsters dekken.

Na een gemiddelde draagtijd van 31 dagen worden de jongen geboren. In de laatste dagen van de dracht bouwt de voedster een nest van de zachte haren van haar eigen buik. De jongen worden blind, doof en kaal geboren. Het is verstandig om de rammelaar bij de jongen vandaan te houden om kannibalisme te voorkomen. De jongen worden slechts enkele malen per dag heel kort (minder dan 3 minuten) gezoogd, dus u zult ze niet vaak zien drinken. Na 10 dagen gaan de ogen open en na 14 dagen gaan de oortjes staan (behalve bij de hangoren uiteraard). De eerste 18 dagen leven de kleintjes uitsluitend van moedermelk. Daarna gaan ze ook vast voedsel eten.  Jonge konijnen drinken ongeveer 6-7 weken bij de moeder. Met het oog op hun gezondheid en het ontwikkelen van normaal sociaal konijnengedrag is het beter om de jongen niet eerder van de moeder te scheiden dan 7 weken leeftijd. De voedster is kort na de bevalling al weer vruchtbaar!