Dwerggeit

We hebben meerdere Dwerggeiten op de weide  lopen. Van wit tot zwart en gespikkeld.

Algemeen
Dwerggeiten zijn kleine, herkauwende hoefdieren die al lange tijd door de mens als vee worden gehouden. Tegenwoordig worden geiten in Nederland voornamelijk nog gehouden voor hun melk, of puur voor de hobby. Geiten kunnen ongeveer twaalf jaar oud worden.

Verschillende varianten
Er zijn wereldwijd ongeveer tweehonderd geitenrassen. We onderscheiden vleesrassen, melkgeiten, dieren die voor hun vacht gehouden worden en hobbydieren. Het meest bekende en gebruikte vleesras is de Boergeit. De bekendste melkgeit is de Zwitserse Saanengeit. Een bekende wolleverancier is de Angorageit.Sommige dieren, zoals de Nederlandse landgeit, zijn nog steeds zó bijzonder dat ze door hobbyfokkers in stand worden gehouden. Ook de dwerggeit is een veel gehouden hobbygeit.

Van nature
Geiten stammen af van wilde berggeiten die leefden in Afrika, Iran en Turkije. Het zijn kuddedieren die zich erg ongelukkig voelen zonder gezelschap van soortgenoten. Ook met schapen, paarden of pony’s kunnen ze een warme vriendschapsband opbouwen, maar het gelukkigst is een geit als hij met andere geiten kan samenleven.

Huisvesting
Het spreekt voor zich dat een dier dat oorspronkelijk uit Afrika komt, niet houdt van koude, natte winters. Geen enkele geit zal zich prettig voelen bij extreem lage temperaturen en langdurige regen. Bij de eerste druppels regen weten de geiten vaak niet hoe snel ze naar binnen moeten komen. Zorg dus voor een droge stal en in de zomer, wanneer de dieren buiten lopen, voor schuilgelegenheid tegen felle zon. Geiten zijn dol op klimmen, daarom is het aan te raden om in de wei wat klautermogelijkheden te maken. Het is belangrijk een kritische blik te werpen op de omheining. Geiten zijn meesters in het uitbreken uit stal en weiland.

Verzorgen en hanteren
Geiten zijn over het algemeen vriendelijke dieren die gemakkelijk te hanteren zijn. Ze zijn speels en kunnen goed gewend worden aan menselijk gezelschap. Doordat geiten in Nederland voornamelijk op gras en stro gehouden worden, groeien de hoefjes (klauwtjes) vaak te ver door. Om dat te voorkomen, moet u ze regelmatig bijhouden. Dwerggeiten worden twee à vier keer per jaar ontwormd.

Voeding
Geiten zijn herkauwers en hebben vier magen. De pens, netmaag en boekmaag zijn de zogenaamde voormagen. De lebmaag is de ‘echte’ maag. Deze dieren eten graag lopend. Tijdens het lopen pikken ze hier en daar een hapje gras, wat twijgjes, bladeren, takken en houtschors mee. Ze knabbelen liever dan dat ze echt eten. Geiten eten graag grofvezelig ruwvoer. Dat wil zeggen gras, en dan het liefst geen kort, sappig, groen gras, maar gras dat even heeft kunnen doorgroeien. Ook hooi is onontbeerlijk om een geit gezond te houden. Verder zijn ze dol op boomschors, takken, bladeren, riet en onkruid. Takken en loof zijn gezond voor geiten. Natuurlijk kunt u de geiten best wat geitenbrokjes, brood, wortelen of groenteafval geven. Ze zijn er dol op.

Voortplanting
Als een geit ongeveer een jaar oud is, kan ze gedekt worden. Dwerggeiten zijn soms al met een half jaar geslachtsrijp. Als haar eicellen rijpen, wordt de geit rits, oftewel paringsbereid. Deze toestand wordt ook wel bronstig, tils, bokkig of speuls genoemd. Geiten worden rits rond eind augustus en september, de cyclus duurt tot maart. De bok gaat in deze periode intensiever zijn geur verspreiden. In de paartijd wordt de geit elke drie weken rits. De periode duurt ongeveer  twee dagen. Als er een bok aanwezig is, wordt de geit meerdere malen gedekt, ze is dan meestal drachtig. De lammeren worden na ongeveer vijf maanden geboren. Geiten krijgen een, twee maar soms ook drie lammeren per worp. Na enkele weken gaan de lammeren al ruwvoer en brokken eten, na een maand of twee drinken ze meestal geen melk meer en kunnen ze in principe bij de moeder weg.